לוז, הנקרא גם אגוז אילסר (אלסר) או אגוז בונדוק (בערבית), הוא שיח נשיר גבוה (מגיע ל-7 מטרים) שמוצאו מאירופה ואסיה. הוא מגודל כיום לצרכים מסחריים בארצות שונות (טורקיה, ארצות הברית, ספרד, איטליה, צרפת, סין, ואוסטרליה). העץ זקוק למזג אוויר קר וחורפי על מנת לפתח תפרחת. אגוזי הלוז גדלים באשכולות על השיח. כשהאגוזים מבשילים, הפרי הגדול והשעיר נפתח, והאגוז נושר לאדמה, מוגן בקליפתו הקשה. לשיח הלוז אורך חיים גבוה במיוחד והוא מספק אגוזים במשך מאות שנים. לאגוז עצמו קליפה דקה שעטופה במעטה מגן עבה. את האגוז צורכים חי או קלוי.האגוז עשיר בשומן, חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין E, וברזל. כמו כן הוא מכיל זרחן, אשלגן וסידן. רוב תכולת השומן באגוז (80%) הוא שומן חד בלתי רווי
נקרא גם אגוז אילסר או אגוז בונדוק - שיח גבוה בעל אגוזים קטנים ומעוגלים, בעלי קליפה חומה וקשה. 2. בספרדית - אור. 3. שם נוסף לעיר בית אל, "ויקרא את-שם-המקום ההוא, בית-אל; ואולם לוז שם-העיר, לראשנה" בראשית כ"ח י"ט.
שיח / עץ הלוז הוא שיח נשיר שמוצאו מאסיה ואירופה, יכול להתנשא לגובה של כמה מטרים. כיום מגדלים אגוזי לוז בצורה מסחרית במקומות רבים בעולם כמו סין אוסטרליה ואירופה. אגוזי הלוז גדלים באשכולות צמודים, וכמו מרבית האגוזים, מצופים בקליפה חיצונית שנפתחת כאשר האגוז מבשיל וקליפתו הפנימית, מתקשה לחלוטין, השמן המופק מאגוזי הלוז, כמעט זהה בהרכבו התזונתי, לשמן זית המוערך, אם כי הזול ממנו.
אגוזי הלוז נמכרים קלופים, כשהם עוטים קליפה דקה אותה ניתן להסיר בקלייה או להשאיר. אגוזי הלוז הם אחד הכוכבים של עולם הקונדיטוריה, בעיקר בצורתם כנוגט או פרלינה (מחית אגוזי לוז) ובל נשכח את ממרח הנוטלה המפורסם. הלוז מכיל כמות נאה של ויטמין אי ושמן אגוזי הלוז נחשב לאחד השמנים הבריאים בעולם
שמן אגוז לוז מזין מאוד את העור ויכול למסייע מאוד בתהליך חידוש תאי העור, השמן נספג בקלות בכמעט כל סוגי העור, השמן משמש כשמן עיסוי לעור מקומט ויבש, בנוסף השמן טוב מאוד לטיפול לאחר חשיפה לשמש. ניתן להשתמש בשמן גם להרגעת תינוקות.
• Order Fagales אלונאים
• משפחה Betulaceae שדריים איך מגדלים -
• העץ בבגרותו מגיע עד 15 מטר גובה 1 10 מטר רוחב ומייצר כ 5 קג אגוזים.
• לשתול את העץ המקום מוגן רוח. פרחי האגוז רגישים לרוח , וכך נקבל יותר אגוזים. שותלים עץ צעיר בבור הגדול יותר מכדור השורש בתוספת קומפוסט או דשך.
• השקייה טובה כשהעץ צעיר . לאחר מכן מספיקים לו מי גשמים.
• לדשן את העץ פעמיים בשנה בצעירותו.
• הגיזום ממולץ בזמן החורף כאשר העץ בתרדמת . אפשר להשאיר מספיק ניצנים לקבל מראה של שיח , או להסירם על מנת לקהל מבנה של עץ . לאחר מספר שנים , גיזום העץ רק לצורך הסרת ענפים מתים , או להנסת אור שמש לענפים נמוכים יותר. אם רוצים להשתמש בעץ כגדר חיה, יש להשאיר את הענפים הצעירים היוצאים מבסיס העץ , וכך ליצור עובי ושכבות לגדר .
• העץ רגיש לקרדיות. יש לרסס בהתאם
אריאל בנימין אתר גינת נוי http://www.ginatnoy.co.il
>